HARMONIKA FILTERI

 

KONSTRUKCIJA: Frontalni sloj ovog filtera izrađen je od „interkraft“ djevičanskog bijelog papira 250 g/m2: Drugi sloj je sličan sloju „interkraft“ recikliran 270 g/m2. Korišteno ljepljeno vinil ljepilo, prirodnog porjekla.

KONSTRUKCIJA: Dva sloja valovitog perforiranog kartona, ljepljeni na prevojima na način da se dobije lavirint u kojem se vrši zarobljavanja čvrstih čestica overspraya (maglice) iz procesa lakiranja.

PREDNOSTI:

 • Samonosiv, pojednostavljuje konstrukciju komore za lakiranje,
 • Dugotrajan,
 • Postavljanje: horizontalno i vertikalno,
 • Izrađen od recikliranog papira,
 • Ne predstavlja jednu od „riskantnih faza“,
 • Pakovani u kutije za jednostavno paletiranje.

HARMONIKA FILTERI – DIMENZIJE

Dostupan u visinama (mm) 500, 700, 750, 1000, 1200 i debljinom pregiba 70. Izvedba 1200 je dostupna s debljinom pregiba 60 i 70 mm. Dostupna je vatrootporna izvedba visine 900 mm kao i verzija visoke efikasnosti sa sintetskim završetkom.

Ipak, neke visine ovog filtera su više standardne nego ostale. Kao npr.:

DAN1 Filter kartonski harmonika h900
DAN2 Filter kartonski harmonika h1000
DAN3 Filter kartonski harmonika h1200

HARMONIKA FILTERI – KARAKTERISTIKE

Gubitak opterećenja čistog filtera:

 • 20 pregiba na ml
 • 25 pregiba na ml
 • 30 pregiba na ml
 • 35 pregiba na ml

harmonika filteri

 • Filter je samonosiv.
 • Hidro izvedba je otporna 100%.
 • Max temperatura korištenja: 100 ° C
 • Efikasnost smanjenja overspraya: 60 -98 % u ovisnosti od vrste laka.

UPOTREBA: Depuracija Overspraya (maglice) čvrstih čestica u kabinama i sistemima za lakiranje (samo vjetrootporna izvedba). Livelator zraka u usisnim kabinama.

PRIKAZ RADA HARMONIKA FILTERA

harmonika filteri

Prljavi zrak (plava strelica) koji sadrži čvrste čestice ulazi u rupice i više puta mijenja pravac zahvaljujući konstrukciji/izvedbi filtera. Teže čestice zraka se zarobe na dnu i zidovima prelomljenog filtera zbog centrifugalne sile, dok protok čistog zraka  (bijela strelica) je usmjeren na izlazne tačke. Pregibi filtera pružaju minimalni otpor prolasku zraka uz dobar kapacitet zadržavanja čvrstih čestica overspraya (maglice).

ISPORUKA I PAKOVANJE: Pakovanje u kutije za jednostavno paletiranje.

Upozorenje!!!

U komorama za lakiranje upotrebljavati samo vatrotpornu izvedba filtera, u skladu sa evropskim normativom.

DODATNE INFORMACIJE

ODLAGANJE: Čisti filter se klasifikuje kao specijalni otpad. Filter zasićen proizvodima lakiranja daje se na analizu i tretira u skladu PV. U slučaju klasifikacije „otrovno štetno“ zbog procenta laka, moguće je osušiti filter u sušari. Prethodno se mora prekontrolirati max. opterećenje sušare da ne bi došlo do prekoračenja od 0,25 LEL.

MONTAŽA: Preporuka je da se instalira diferencijalni manometra MM200600 zbog kontrole evolucije gubitka opterećenja, ili metromanostata koji omogućava vizuelnu kontrolu momentalne vrijednosti ili signalizaciju limita.

SIGURNOST: Periodično kontrolirati da vrijednost brzine zraka u zoni lakiranja ne padne ispod zadane vrijednosti od strane konstruktora komore za lakiranje ili zahtjevane vrijednosti nadležne agencije. Kontrolirati s posebnim indikatorom strujanje zraka ICA001 da protok zraka u komori bude ujednačen i da ne dolazi do formiranja štetnih vrtloga zbog operatora i/ili kvaliteta završnog proizvoda.

Filter se mijenja u momentu max opterećenja u odnosu na opisane uslove, ili u slučaju instalacije mjerača nosivosti, kada nosivost padne ispod definisanog minimuma.  Periodično kontrolirati iza komore za lakiranje, ispusne kanale i ventilatore i povremeno očistiti od overspraya (maglice).

Prilikom upotrebe boja i lakova kod kojih može doći do samozapaljenja ili prilikom upotrebe različitih vrsta lakova, osigurati siguronosne procedure slijedeći upute proizvođača određenog laka. Filter djelomično zasićen proizvodom lakiranja također se mora smatrati vrlo zapaljivim.


Za sva eventualna pitanja nas možete kontaktirati na broj + 387 33 64 84 84  ili email info@semsoluzioni.com