UTISCI SA LIGNA 2019

 

61713804 905867726411937 5406660224121569280 o - UTISCI SA LIGNA 2019

 

Iza nas je LIGNA 2019, vodeći sajam u drvnoj industriji, koji je održan od 27. do 31. maja 2019. godine u Hanoveru. Sajam je okupio preko 1500 izlagača iz preko 50 zemalja svijeta na 132.000 m2 izložbenog prostora, dok je isti posjetilo preko 90.000 gostiju, od toga preko 40.000 internacionalnih iz 100 država.

Nesumljivo je da je LIGNA 2019, bilo mjesto inspirativnih rješenja i susreta novih tehnologija u Industriji 4.0, za koju se preko 50% posjetilaca složilo da je imperativ u njihovom budućem poslovanju.

 

Naravno, SEM Soluzioni je i ovoga puta bio dio samog Sajma te Vam u nastavku donosimo ključne trendove i inovacije sa istog.

 

  • Proizvođači mašina za obradu drveta koncentrisali su se na automatizaciju i integrisane sisteme, posebno na modularne tehnologije kao i pristup digitalizaciji. Ova pristup predstavlja digitalizacije od jednog kraja do drugog- s konceptima koji obuhvataju sve, od planiranja i dizajna do proizvodnje i praćenja. Druga značajna karakteristika tih novih tehnologija digitalizacije je da su jednostavni i intuitivni za korištenje.

 

  • U međuvremenu, tehnologija robotike sve više postaje norma u svim područjima industrijske proizvodnje, od predaje materijala do kolaborativne obrade od strane ljudi i mašina, pa sve do završne obrade. Obradak koji završava u lancu vrijednosti postaje sve integrisaniji u cjelokupni proizvodni sistem. Automatizovani sistemi vođenih vozila optimizuju protok materijala. Napredni upravljački moduli centralnog sistema inteligentno upravljaju povezanim podacima i brzo ih i učinkovito sjedinjuju za čak i najzahtjevnije scenarije jednostruke proizvodnje.

 

  • Iz prikazanih cloud tehnologija bilo je sasvim jasno da je upravljanje podacima pomoću clouda sada u potpunosti prešlo iz vlasničkih sistema u digitalne ekosisteme. Zahvaljujući sve većem broju rješenja za digitalnu pomoć, korištenje proizvodnih podataka za preventivno održavanje i planiranje proizvodnje sve je učinkovitije. U ovom slučaju, vizija – predstavljena na ovogodišnjem Sajamu – end-to-end materijala i alata za upravljanje na bazi clouda može uskoro postati stvarnost.

 

  • Još jedan ključni trend u drvoprerađivačkoj industriji je povećana stvarnost – ponajprije korištenje VR slušalica i tableta za vizualizaciju radnih koraka i stanja mašina.

 

  • LIGNA 2019 također je predstavila rješenja “sve-u-jednom” koja mogu učinkovito spojiti više samostalnih mašina za stvaranje integrisanih tokova procesa proizvodnje. Izložba je također sadržavala nove razvoje u tehnologiji rezanja koja donosi prednosti za industrijsku sigurnost. To uključuje senzorske sisteme visokih performansi za detekciju materijala – nova generacija tehnologije skenera za samostalno učenje koja predstavlja uzbudljivu početnu implementaciju u obradi drveta.

 

  • U sekciji šumarske tehnologije ovogodišnje izložbe naglasak je bio na klimatskim promjenama, šumarstvu 4.0, integraciji digitalnih mašina, praćenju lanca opskrbe, upravljanju protokom drveta, korištenju VR slušalica za kontrolu mašina i aplikacijama za razne šumske operacije. Ostale ključne teme vezane su za razvoj šumskih pristupnih puteva i novih pristupa šumarskoj logistici.

 

Sljedeći sajam LIGNA će se održati od 10. do 14. maja u Hanoveru.